Het systeem dat de Foundation for Higher Learning (FHL) heeft opgezet om spirituele kennis en meditatie technieken over te dragen werkt trapsgewijs en heeft drie lagen. Er is een voorbereidende of Exoterische laag voor geïnteresseerden en ´zoekenden´, een Esoterische laag (een heel belangrijk onderdeel van het hele systeem van overdracht), en het Mesoterische gedeelte, dat een meer geavanceerd multi-dimensioneel veld van Kennis, Focus en Discipline is en vereist.

Het systeem is methodisch opgezet met behulp van bijeenkomsten, workshops en retraites die door de spirituele centra van FHL in de verschillende landen wordt aangeboden. Er zijn bijeenkomsten voor de beginnende aspirant en geïnteresseerden en lopende Esoterische lessen en workshops voor de meer toegewijde aspiranten. Voor meer informatie over bijeenkomsten en workshops in Nederland klik hier of stuur een email naar ons via de contactpagina.

Elk jaar worden er twee internationale Esoterische/Mesoterische retraites georganiseerd in de zomer periode, in respectievelijk Europa en Nieuw-Zeeland. De Europese retraites zijn de laatste zes jaar georganiseerd in Duitsland. De Nieuw-Zeelandse retraites worden gehouden in Waitetuna Retreat Centre, dat is gelegen in een prachtig heuvelgebied tussen Hamilton en Raglan in een afgelegen vallei van de streek Waikato, aan de westkust van het Noordereiland.